Podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové obdrželi Pamětní medaili třetího stupně ředitele Krajského ředitelství policie Středočeského kraje praporčík Miroslav Bašta a podpraporčík Jiří Hauf. Ti totiž zachránili v polovině října život dobrovolnému hasiči v Kralupech nad Vltavou, který zkolaboval ve zbrojnici.

Vše začalo zcela náhle a nečekaně. „Hlídka dopravních policistů 26. října kolem 23.30 hodin projížděla ulicí Přemyslova. Nedaleko benzinové čerpací stanice zpozorovala muže běžícího k silnici,“ uvedla Johnová. Záhy už hlídka věděla, co se děje. A že je zle.

Výhodou je, že dopravní policisté mají v autě brašnu první pomoci a defibrilátor pro laické použití. Mohli se tak účinněji připojit k hasiči, který kolegovi ležícímu na zemi prováděl masáž srdce. Defibrilátor skutečně uplatnili – a resuscitaci pak společně zajišťovali až do příjezdu záchranářů. Ti péči převzali a pacienta dopravili do nemocnice. „Díky skvělé práci, profesionalitě, odpovědnému a pohotovému přístupu dopravních policistů se podařilo zachránit další lidský život,“ pochválila kolegy Johnová.

Zvláštní a významné ocenění získal při ceremoniálu i vedoucí Územního odboru Mělník plukovník Ivan Žučenko, který po 45 letech ve službě odchází do důchodu. „Od policejního prezidenta dostal Pamětní bodák za zvlášť mimořádné zásluhy o Policii České republiky,“ dodala mluvčí.

Základní škola a Mateřská škola Řepín byla pro svoji originální výzdobu vybrána do natáčení pořadu Vychytávky Ládi Hrušky.
Řepínské děti zažily atmosféru natáčení televizního pořadu
Královský advent na Křivoklátě totiž dostál svému přízvisku a splnil očekávání tisíců turistů, kteří v sobotu či v neděli na hrad zavítali.
Středočeské památky ožívají vůní adventu