Nikoho nejspíš nepřekvapí, že naprostá většina nekuřáků absenci cigaretového dýmu při obědě v restauraci uvítá. Na to, že musí krabičku s tabákovými výrobky nechat v kapse, si však už zvykli i mnozí kuřáci, kteří navštěvují například mělnickou hospodu U Beníšků, beer pub Němý medvěd nebo restauraci Na Štěpáně. Tam všude je totiž kouření zakázáno už nyní, přesto si podniky na nedostatek zákazníků nestěžují.

Vychutnat si pivo

Podle Jana Stibora z mělnického pivního baru Němý medvěd začíná být moderní nekouřit. „Když jsme otevírali, chtěli jsme, aby k nám lidé přišli ochutnávat a vychutnávat dobrá piva. A pokud jsme chtěli nabídnout určitou úroveň této služby, nebylo žádoucí, aby při tom zákazníky rušily nějaké vnější elementy, jako je například cigaretový kouř," vysvětlil a dodal, že výhodou nekuřáckého podniku je i to, že lidé, kteří odcházejí domů, nejsou kouřem načichlí. „Kdo se bez tabáku neobejde, může jít ven. Náš bar se nachází v poměrně uzavřené lokalitě, takže kuřáci nikoho neruší a neobtěžují," doplnil.

Jeho slova potvrdil i jeden z častých návštěvníků Němého medvěda. „Chodím sem, protože tu mají dobré pivo. Že jde o nekuřácký podnik, to překousnu, za poskytnutou protihodnotu mi to stojí," uvedl muž, jenž bez cigarety příliš dlouho nevydrží.

Nezdá se tedy, že v případě, že zákon o zákazu kouření v pohostinství schválí poslanci i senátoři a podepíše ho prezident, nastanou restauratérům krušné časy.

Problémy na vsi

Problémy však mohou mít hospodští na vesnicích, kam chodí štamgasti na pár piv, cigaret a zahrát si karty. Nebo třeba sledovat fotbal, což je příklad klubu na velkoboreckém fotbalovém hřišti, který provozuje Jiří Vavřina.

„Zatím jsem nezjišťoval, jestli by se nás ten zákaz taky týkal. My jsme klub, ne restaurace, tak snad ne. Pokud by to ale platilo i pro nás, asi by to problém byl. Zejména v případě, kdy by se nesmělo kouřit ani u fotbalového hřiště, což už jsem taky slyšel navrhovat," poznamenal.

Co říkáte na plánovaný zákaz kouření v restauracích?

Kamila Kroužková, Mělník
Se zákazem jednoznačně souhlasím, nevidím jediný důvod, proč by se měli nekuřáci přizpůsobovat kuřákům, když normální je nekouřit. Kdo si potřebuje dát cigaretu, může jít ven, tam kouření zakázané není. Pokud někam jdu a kouří se tam, hodně mi to vadí.

Zuzana Králová, Neratovice
V zásadě souhlasím, zvlášť na malém městě, kde člověk nemá příliš na výběr, pokud jde o pohostinská zařízení. Na druhou stranu bych nebyla tak striktní, pokud má restaurace stavebně oddělené prostory, tak by klidně mohla mít nekuřáckou i kuřáckou část.

Jan Sitko, Štětí
Jako dlouholetý kuřák a zároveň soukromý podnikatel s tímto omezením zásadně nesouhlasím. Je to příliš velký zásah do práva na svobodné podnikání. Kde to, proboha, jsme, když už si ani nemůžu určit, koho ve své vlastní hospodě obsloužím a koho ne?!

Zuzana Syrová,Mělník
Považuji to za skvělou zprávu. Kouření mě u jídla vždycky rušilo a vadilo mi, takže zákaz vítám. Například ve Francii platí už asi pět let a nikdo s tím problém nemá, kuřáci se tam naučili chodit ven nebo na zahrádky, které u restaurací fungují i v zimě.

Petra Šefčíková, Mělník
Jsem odnaučený kuřák, možná i proto mi kouření v restauraci opravdu hodně vadí. Asi nejhorší to je, když má člověk malé děti a rád by s nimi někam zašel. Navíc když se dnes chcete večer pobavit třeba v baru, je to tam samý dým a člověk pak hrozně smrdí.