Podle Davida Kořínka z kanceláře tajemníka kralupského úřadu tento zákaz platí například v Kralupech už od minulého týdne. „Odběr povrchových vod z vodních toků a nádrží v celém správním území obce s rozšířenou působností Kralupy nad Vltavou byl zakázán pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží nebo například bazénů,“ uvádí Kořínek.

Stejně nařízení platí i v Mělníku, zakázal to odbor životního prostředí na začátku minulého týdne. Vodu nemohou lidé brát ani z potoka Pšovka, který protéká Mělníkem, Velkým Borkem, Malým Újezdem, Mělnickou Vruticí, Skuhrovem a Jelenicí.

„To sucho je hrozné, už dlouho nepamatuji, že by takové bylo. Na zahrádce zalévám dešťovou vodou, ale i ta hodně rychle dochází,“ říká jeden z mělnických zahrádkářů Martin Svoboda s tím, že pokud nezaprší, sám neví, jak bude svou úrodu, na které už od jara pracuje, zalévat.

Podle mluvčí neratovické radnice Jiřiny Kovářové se tento zákaz místních zatím netýká. „Možnost vydání zákazu je však vzhledem ke stále se zhoršujícímu stavu velmi aktuální a je průběžně konzultována se správcem povodí Labe,“ vysvětluje Kovářová.

I přes výše popsaný hrozící nedostatek vody je městská zeleň pravidelně zavlažována. Zálivka čerstvě a dříve vysazených dřevin, květinových záhonů a štěrkových záhonů probíhá nepřetržitě včetně víkendů a za pomoci vší dostupné techniky. „Během měsíce a půl bylo na zálivku použito přes 600 tisíc litrů vody, což je oproti loňskému roku za stejné období o 100 tisíc litrů více,“ uvedla mluvčí.

Ilustrační foto.
Vedro ovlivňuje psychiku. Lidé jsou více podráždění

Vzhledem k nepříznivým meteorologickým podmínkám bylo v Neratovicích až do odvolání pozastaveno sekání travnatých ploch na celém území města. „ Výhledově se počítá s obnovením seče, pravděpodobně na individuálně vybraných plochách, například tam, kde výrazným způsobem narostly odolné plevele a hrozí jejich další vysemeňování, případně tam, kde plevel poskytuje úkryt hlodavcům. Výška případné seče bude adekvátně přizpůsobena špatnému stavu travního porostu,“ dodala Kovářová s tím, že po odeznění extrémních veder a sucha budou zjištěny finální škody v počtu uhynulých rostlin a ty budou nahrazeny rostlinami novými.

Kde například platí zákaz užívání povrchových vod?
- Mělník
- Velký Borek
- Malým Újezdem
- Mělnická Vrutice
- Skuhrov
- Jelenice
- Ledčice
- Kralupy nad Vltavou

Zákaz napouštění bazénu z vodovodního řadu platí už v podstatě od začátku léta na většině regionu. Majitelé bazénů si ale mohou na pomoc zavolat vodárny, které nabízejí službu doplňování vody. Pro tuto službu si ale lidé musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Podle současného ceníku středočeských vodáren vyjde napuštění bazénu i s dopravou na více než dvojnásobek ceny, než když si bazén napustíte z vodovodního řadu. Voda ovšem kvůli nestálému tlaku může být dost zakalená.

Podle Marka Holubovského, vedoucího střediska vodovod Kladno jsou vodárny zahlceny takovými žádostmi každoročně, jakmile nastane teplé počasí. „Letošní rok je výjimečný v tom, že nastalo poměrně brzy teplé počasí a začaly se kupit objednávky na dopravu vody cisternou do domovních bazénů. Jen od začátku dubna do 25. května jsme vyřídili na 200 objednávek na dopravu vody, což představuje denně v průměru 42 kubíků vody,“ říká Holubovský.

„V loňském roce jsme dovezli celkem 3 600 metrů krychlových vody a letos už více než 8 400,“ dodal Marek Holubovský.

„I když každoročně nabízíme plnění bazénů prostřednictvím cisteren, vždy se najde někdo ze zákazníků, kteří plní bazény vodou z vodovodní přípojky a pak si stěžují, že voda v bazénu je zakalená,“ řekl provozní ředitel Středočeské vodárny (SVAS) Pavel Pobříslo. „Tyto problémy se zákalem, popřípadě s tlakem jsou způsobeny nárazovými odběry pitné vody, zapříčiněné rychlým napouštěním bazénů, což způsobuje zásadní zvýšení rychlosti proudění pitné vody v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě. I když tento zákal nemá vliv na kvalitu pitné vody, jsou tím ovlivněny její senzorické vlastnosti a zákazníci si pak mohou na tento jev stěžovat,“ vysvětluje Pavel Pobříslo.

Dalším problémem spojeným s napouštěním bazénů pomocí přípojky ve špičce může být v některých lokalitách pokles tlaku ve vodovodním řadu, který se pak negativně projeví i u dalších odběratelů. V případě, že se majitel domovního bazénu přesto rozhodne jej doplňovat prostřednictvím vodovodní přípojky, doporučujeme bazén napouštět velmi pomalu a mimo špičku.

Milli Janatková na koncertě.
Milli Janatková získala americké ocenění The Independent Music Awards