Výstava, která na zámku zůstane tři roky, návštěvníkům odpoví například na otázky kolik váží libra, co je to látro nebo jak je velký žejdlík.

Podle Romany Indrové Semelkové z Národního památkového ústavu je expozice věnována historii měr a vah na území českých zemí. „Důraz je kladen na tři ctnosti, vážící se k mírám a vahám, přesnost, poctivost a spravedlnost," vysvětlila s tím, že základem výstavy je soubor historických předmětů, používaných k měření a vážení před zavedením metrického systému i poté, co se začal používat.

Část expozice patří využití měr a vah na veltruském hospodářství šlechtického rodu Chotků.

Při sobotním zahájení výstavy se návštěvníkům věnovali celníci, kteří mají k měření a vážení blízko. U příležitosti Mezinárodního dne celníků na zámku představili při komentovaných prohlídkách celnickou kancelář z časů první republiky, práci psovodů se služebními psy, svou techniku nebo zabavené pašované zboží.

Na veltruském zámku se po zimní přestávce opět otevřely také interiéry severozápadního křídla s expozicí nazvanou Aristokracie: začátek konce, která nabízí pohled do života posledních majitelů panství. „Těmi byli Karel a Livie Chotkovi, které tam jako své dědice pozval v roce 1921 hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu," připomněla Romana Indrová Semelková s tím, že se návštěvníci šířeji seznámí se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě nebo jejím životním stylem.

V únoru a březnu si mohou návštěvníci prohlédnout výstavy Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží a Aristokracie: začátek konce pouze o víkendech a státních svátcích.