Jejím cílem bylo pracovat ve prospěch města a o tom, co funkci starostky doprovází, podle vlastních slov nikdy moc nepřemýšlela. Po osmi letech ve vedení města už ale dobře ví, že je to funkce opravdu po všech stránkách náročná a odpovědná a že není možné se zavděčit všem.

Když se podaří nějaký záměr úspěšně dokončit, je to pro ni povzbuzení k další práci. „Někdy se však setkávám s nepochopením a odmítáním některých záměrů, které ale mohou znamenat přínos pro ostatní většinu,“ vysvětluje úskalí komunální politiky Lenka Mrzílková.

Politika je ve většině případů spíše mužskou záležitostí. Ale v posledních letech silně roste počet zástupců něžného pohlaví. Podle ní ovšem situace v Neratovicích neodpovídá obecnému trendu. „Ve vedení nyní stojí dvě ženy a jeden muž,“ vysvětluje současnou situaci.

I když na kandidátních listinách převažují muži a velké rozdíly jsou i u jednotlivých uskupení. Současné zastupitelstvo se skládá ze sedmi dam a čtrnácti mužů.

Politické uskupení Neratovice jinak má hned osm žen z jedenadvaceti na kandidátce do následujících obecních voleb. Ale jsou i takové kandidátky, kde jsou ženy pouze tři. V čele osmi kandidátek v Neratovicích stojí pouze dvě ženy. „V komunální politice je situace lepší asi proto, že se ženy více zajímají především o prostředí, kde žijí a vychovávají děti,“ svěřuje starostka. „Myslím, že se situace v posledních letech zlepšila i ve vyšších úrovních – v čele našeho kraje máme také ženu.“

Ilustrační foto.
Politika sází na mládí. Nejmladšímu aspirantovi na starostu je čtyřiadvacet

Ve vyšší politice je podle jejích slov ovšem situace horší. „Ze své zkušenosti si myslím, že je to právě tím, jaký je poměr zastoupení na nižší úrovni, kde obecně muži stále převažují,“ dodává Mrzílková.

Například ve Veltrusech vznikla kandidátka hnutí Pro Všechny, která je složená z deseti žen a pouze jediného muže. Ale ani ostatní kandidátky politických hnutí v tomto městě pro komunální volby nevylučují ženské pohlaví. Něžné pohlaví má převahu v uskupení Patrioti Veltrusy, kde jich je dokonce šest, za ČSSD kandidují hned čtyři ženy a Sdružení kandidátů KDU-ČSL a mladých NK vsadilo pouze na jedinou dámu.

V Kralupech nad Vltavou ze všech sedmi kandidátek zaujímají ženská jména přesně čtyřicet míst. Největší podíl z jedenadvaceti kandidátů ženy zaujímají v ČSSD, kde jich je hned jedenáct. Politické hnutí Kralupy Nová Vlna má ve svých řadách devět žen, Komunisté šest, Starostové a nezávislý sedm, ANO 2011 čtyři ženy a ODS tři ženy.

Do nového politického uskupení Kralupy Nová Vlna vstoupila i Katarina Hronová. „Chtěla jsem podpořit zejména tu mladší generaci, která je podle mne politicky "nezkažená" a věřím, že jejich hlavním zájmem je zlepšit život ve městě, nejen ten svůj vlastní. Pokud o to budou mít zájem, podělím se s nimi o své zkušenosti,“ říká Hronová.

V Mělníku se zdá, že je politika skutečně jen mužskou záležitostí. Žádnou z devíti kandidátek nevede dáma. Ze 189 celkových kandidátů se ženské jméno objevuje jen pětačtyřicetkrát. Největší důvěru mají ženy v hnutí Nezávislí kandidátů a KSČM „Za lepší Mělník“, kde jich je devět z celkových jedenadvaceti.

Sedm dam kandiduje za ODS s podporou Strany Soukromníků ČR, po šesti potom mají kandidátky ANO 2011, Máme rádi Mělník, Mělničané a Spojené síly pro Mělník. Mé město vsadilo jen na čtyřku dam a tři ženy jsou v Mělničtí patrioti.

Ilustrační fotografie.
Všichni kandidáti slibují větší počet parkovacích míst