Hřbitov se nachází na zahradě bývalé mělnické synagogy, byl už téměř zapomenutý. Teď se ale znovu otevírá veřejnosti. Podle slov starosty Mělníka Ctirada Mikeše je na hřbitově nainstalovaná infračervená kamera, která zaznamenává pohyb i v noci a je tak trvale pod dozorem místních strážníků. „Celý hřbitov je kontinuálně sledován," vysvětlil starosta a připustil, že zatím služeb monitorovacího systému nebylo zapotřebí. Ještě se neobjevil žádný případ vandalismu.

Hroby a hrobky restaurátoři opravili a cesta k židovskému hřbitovu už nevede přes zahradu za pekařstvím, jak tomu bylo doposud. Na konci loňského roku byla otevřena nová vstupní branka z Habrové ulice, ke které vede mlatová cestička.

Čtěte také: V Neratovicích ještě nezačali s územním plánem

Židovské svátky
PESACH (10. 4. – 18. 4.)
ŠAVUOT (30. 5. – 1. 6.)
ROŠ HAŠANA (20. – 22. 9.)
JOM KIPUR (29. – 30. 9)
SUKOT (4. – 6. 10.)
Hošana raba (11. 10.)
Šemini aceret (12. 10.)
Simchat Tora (13. 10.)

V těchto dnech je ale hřbitov ještě uzavřen. Nově zpřístupněn bude znovu ve středu 19. dubna, kdy skončí židovský svátek Pesach, který připomíná vyvedení židů z egyptského otroctví. Hřbitov bude od dubna do října otevřen denně kromě sobot a židovských svátků od 9 do 17 hodin. Od listopadu do března potom ve stejnou hodinu ale pouze v neděli.

Mělnický židovský hřbitov pochází z devatenáctého století a v posledních dvou letech se začal vracet k někdejší podobě pietního místa. Někteří netušili, že se za místní pekárnou skrývá plocha plná chátrajících hrobů a hrobek. Hosté se tam mohli dostat výhradně přes pozemek majitele pekařství, se kterým se na návštěvě museli dohodnout.

Podle euromanažera mělnické radnice Lukáše Kudy městu na obnovu židovského hřbitova přispěla evropská dotace. Grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska zaplatil osmdesát procent nákladů, přesahujících osm a tři čtvrtě milionu korun. Na hřbitově, který se rozkládá na ploše dva a tři čtvrtě tisíc metrů čtverečních, se nachází 168 náhrobních kamenů a zvláštní řadu tvoří 11 pomníčků haličských uprchlíků. Všechny musely být stabilizovány a citlivě restaurovány. Opravena byla rovněž původní opuková zídka, která byla doplněna novou zdí, jež zcela oddělila prostor židovského hřbitova od sousedního pozemku, kde se nachází zahrádka a výběh pro psy.

Mělnický židovský hřbitov, který patří mezi největší ve středních Čechách, byl založen v roce 1878. Poslední obřad se tam odehrál v polovině druhé světové války.
Mezi lidmi, kteří jsou tam pochováni, je například bývalý školní inspektor Emanuel Mendl, rabín Adolf Polák nebo primář nemocnice Samuel Treulich. Nachází se tam ale i náhrobek se jménem právníka Emanuela Kantora, který zemřel v Santiagu de Chile v roce 1987.

Čtěte také: Letiště pokračuje v přípravách na rozšíření