Akci Živý betlém uspořádal dům dětí a mládeže už podruhé. Oproti loňskému roku si však letos pro návštěvníky připravil překvapení v podobě krátké scénky, která příchozím připomněla, proč se vlastně Ježíšek narodil na seně v přítomnosti hospodářských zvířat.

A když už byli Josef, Marie i Tři králové živí, nemohlo přece zůstat u namalovaných ovcí. Dva tito kopytníci proto přicestovali až ze Zelčína a s sebou vzali ještě tři malé kamerunské kozičky.Ty okamžitě zajaly všechny děti, které do domu dětí a mládeže dorazily. Stejně jako je tomu ostatně vždy i v samotném zooparku.

Kdo si prohlédl umělou jeskyni a pohladil si kamerunky, zamířil rychle zpátky do tepla, kde na děti čekalo několik stanovišť s tvořivými dílničkami.

„Loni děti vyráběli hvězdičku, letos si mohou vyzkoušet papírového anděla," popsala hlavní organizátorka  Alena Hlaváčková. „Místo svícnu, který si mohli udělat před rokem, se tentokrát dělá zvoneček z květináče. Jinak jsou dílničky zachované, zůstalo zdobení perníčků, to je hodně oblíbené, je tu výroba korálů či náušnic, připínacích placek a samozřejmě také pouštění lodiček,"  dodala.

Součástí zábavného odpoledne bylo i vyhlášení vítězů soutěže o nejoriginálnější vánoční ozdobu. A došlo také na ocenění nejhezčích fotografií z akce Pěškokolky, kterou dům dětí a mládeže uspořádal společně se zooparkem Zelčín už na podzim. Šťastná vítězka si domů odnesla předčasný vánoční dárek v podobě nového fotoaparátu.

V průběhu odpoledne si pak návštěvníci mohli prohlédnout práci místního klubu patchworku a výrobky, které je zaujaly, si za drobný peníz odnést domů.

Děti oslaví konec roku pohybem, čeká na ně plavání a karneval

Poslední předvánoční akci mělnického domu dětí a mládeže měla na starosti Alena Hlaváčková. Ačkoliv o sobě tvrdí, že je „hlavně sporťák", výroba lodiček z ořechových skořápek a kousku svíčky jí šla na výbornou.

„Miluji, když děláme příměstské tábory," práskla na sebe dvojnásobná maminka, jejíž dcera a syn vystupovali ve scénce, která návštěvníkům akce přiblížila, jak a kde vlastně Ježíšek přišel na svět.

Jak dlouho jste scénku nacvičovali?
Moc dlouho ne. Všichni, kdo v ní vystupovali, jsou velmi nadaní. Stačilo rozhodnout, kdo dostane jakou roli a co bude povídat.

Kdo vlastně jsou herci?
Dobrovolníci, kteří nám při podobných akcích pomáhají, naši zaměstnanci a jejich děti. Třeba moje dcera hrála anděla a syn jednoho z králů.

Odkud máte ovce a kozy?
Ze zelčínského zooparku. Spolupracovali jsme s nimi už na podzim, když jsme společně uspořádali akci Pěškokolky. Dnes nám zapůjčili zvířátka a ještě venku zajišťují občerstvení. Spolupráce s nimi je perfektní.

Dnešní akce je poslední, kterou jste pro děti letos přichystali?
Poslední předvánoční, jinak plánujeme ještě pár akcí na konec roku. V neděli 29. prosince pořádáme povánoční plavání a hned v pondělí pak následuje Silvestr „na oko". Ten potrvá až do druhého dne, děti u nás budou přespávat. Večer pro ně připravíme silvestrovské pohoštění a zábavu, budou tu pro ně přichystané soutěže, tanečky a samozřejmě i novoroční přípitek. Ráno jim uděláme snídani a pošleme je domů. Nicméně už v poledne se možná zase sejdeme, ve spolupráci s HC Junor Mělník totiž chystáme Silvestrovský karneval na ledě.

VIZITKA
Alena Hlaváčková pracuje v mělnickém Domě dětí a mládeže jako pedagog volného času. Vede kroužky dětské jógy, skákání na trampolínách a sportovní kroužky Sportík a Sportínek. Je-li třeba, pomůže s tanečními vystoupeními nebo s organizací příměstských táborů. Zkrátka miluje vše, co má něco společného s pohybem. Má dceru a syna.