Z polí na Mělnicku už zmizely kombajny, žně končí. Podle zemědělců je úroda oproti loňskému roku o něco nižší. A podobné je to i s kvalitou, na které se podepsalo jarní sucho i letní průtrže mračen.

Potvrdil to jednatel Zemědělské společnosti Stránka Petr Živec. „Déšť a kroupy nám na začátku července potloukly všechny řepky a lehly i obilniny. Sklizeň tak byla o něco náročnější, protože se většinou muselo sekat jen 
z jedné strany," konstatoval šéf společnosti, podle něhož navíc sklizeň prodloužily občasné dešťové přeháňky, kdy kombajny na pole nevyjížděly.

Přes počáteční nepřízeň počasí se však zemědělcům sýpky podařilo naplnit. „Ačkoli jsem to letos ani nečekal, výnosy u pšenice byly výborné a dosáhli jsme u ní i potravinářské kvality. V průměru dala třiaosmdesát metráků z hektaru. 
I řepky jsme přes ty kroupy sklidili průměrně sedmatřicet metráků z hektaru, což mě také celkem překvapilo," připomněl Petr Živec.

Naopak nejhůř na tom letos byly jarní pšenice a ječmeny. „U sladovnického ječmene se projevilo suché jaro, kdy uschly odnože, takže bylo podstatně méně klasů. A vzhledem k tom, že jsme měli nahnojeno, nabraly větší obsah dusíkatých látek, což rázem ze sladovnického ječmene udělalo ječmen krmný," vysvětlil zemědělec, podle něhož patří i tak letošní rok z hlediska úrody mezi lepší.
Nedostatek vody 
v jarních měsících ještě 
více pocítili zemědělci hospodařící na písčitých půdách. Patří mezi ně 
i Fialovi z Jelenice.
„Podeschlo to, takže zrno bylo slabé a s příchodem dešťů už tu ztrátu nedohnalo. Na lehkých půdách je to bohužel docela běžné," uvedl Stanislav Fiala, kterému se letos ze všeho nejvíce vydařily rané brambory.

„Ty dostaly vodu v nejlepší fázi, takže pěkně narostly. Výnos se pohyboval kolem čtyřiceti tun z hektaru. A to jsme bez závlahy. Kolem Ovčár, kde mají závlahu, mají prý i přes padesát tun," přiblížil zemědělec, podle něhož pozdní brambory budou zřejmě naopak o něco slabší.

Jako průměrné hodnotí letošní žně Vladimír Novotný ze Zemědělského družstva Skalsko, které hospodaří na Mšensku. „Oproti loňskému roku máme o zhruba patnáct procent nižší výnosy. Nadprůměrná sklizeň se kvůli nepříznivému počasí ani nedala očekávat," prohlásil Vladimír Novotný.

Podle Jiřího Felčárka 
z Agrární komory ČR žně nebudou z dlouhodobého pohledu výjimečné.

„Ceny potravinářské produkce by mohl oživit zájem západní Evropy," řekl Jiří Felčárek a poznamenal, že například Francie má letos nejhorší úrodu za posledních třicet let.

Sklizeň obilovin podle odhadu Českého statistického úřadu letos klesne meziročně o 6,7 procenta na 7,2 milionu tun obilí, průměrný hektarový výnos tak bude 5,71 tuny. Statistici ale vycházeli ze stavu k 15. červenci.