„Máme vše kompletně zavřené. V akci není nic. Zoopark, restaurace, občerstvení i kemp, prostě veškeré služby,“ potvrdil provozní Zooparku a farmy Zelčín Luboš Tesař.

Původně zde bylo naplánováno také několik koncertů. I ale budou muset zrušit. „Jsme naprosto odříznuti od příjmů a žijeme, jak se dá. V současné době se soustředíme na vylepšení naší farmy, opravy a úpravy celého areálu, které jsme nedokončili v zimě, abychom byli připraveni na dobu, kdy budeme moci opět otevřít,“ doplnil provozní.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Loni touto dobou již začínali jezdit první návštěvníci, rodiny s dětmi, školní výlety. Teď to samozřejmě vypadá zcela jinak a sezona je velmi nejistá.

Příjmy personálu zooparku chybí. Největší měsíční položky jsou zde krmení pro zvířata a mzdové náklady na deseti členný personál Zooparku. Máme sice nějaké finanční rezervy, ty ale nejsou nekonečné. Každým týdnem se tento stav zhoršuje. Dnes to má, myslím těžké každý, nejsme v tom sami,“ poznamenal Tesař, který ale věří, že to zoopark nakonec ustojí. „Nic jiného nám ani nezbývá. Všichni čekáme až skončí nouzový stav a budeme moci zase fungovat jako dřív. Doufáme v ukončení v rozumném čase,“ doplnil.

Hasiči - ilustrační foto
Dobrovolní hasiči pomáhají s desinfekcí veřejných prostranství

V karanténě z personálu zooparku naštěstí nikdo není. Provozní podotkl, že to může být i dobrou náladou, kterou nyní všichni mají díky novým přírůstkům. „Narodila se nám hříbata, mladé mají také Ouessantské ovečky. Nesmím zapomenout zmínit také narození dvou klokánků, kteří už vykukují z kapsy. Je to prostě krása i v této těžké době. Našim návštěvníkům se snažíme alespoň zprostředkovaně přiblížit chod farmy – online na dostupných sociálních sítích, prostřednictvím fotografií a krátkých videí,“ dodal.

Po celé obci Srbsko u Berouna platí zóna zákazu stání. Srbští si totiž nepřejí, aby v době šíření koronaviru v obci parkovali turisté a návštěvníci.
Turistické oblasti návštěvníky v době koronaviru nevítají

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník